بیماری های قلبی عروقی
یکی از پرمخاطره ترین و جدیترین بیماری هایی که باید بسیار حواسمان به آن باشد بیماری های قلبی عروقیاست، در حالت کلی این بیماری در دسته بیماری های خطرناک و مهم قراردارند و اگر به آن اهمیت ندهیم می تواند به راحتی جان یک انسان را در کمترین زمان ممکن بگیرد.
بهترین راهی که می توان از این بیماری جلوگیری کرد ورزش است، ورزش بهترین گزینه برای سلامتی ما انسان ها در این زندگی ماشینی و بی حرکت امروزی است. پس برای حفظ سلامتی خود حتما ورزش را وارد برنامه روزمره خود کنید.
ورزش نقش بسزایی در سلامت و امادگی جسمانی ما دارد، یکی از فوایدی که می تواند ورزش برای ما به ارمغان آورد جلوگیری از بخش بزرگی از بیماری های قلبی عروقیاست.
امروزه در کشورهایی که از نظر تکنولوژی پیشرفت کرده اند گذراندن زندگی به صورت ساکن، بی تحرک و غیرفعال به حدی شایع است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم سبب بروز مشکلاتی در رابطه با سلامتی و تندرستی، مانند بیماری های قلبی و عروقی، چاقی و بیماری های شریان کرونری می شود که به عنوان یکی از مشکلات اساسی جوامع بشری از آنها نام برده می شود.
بی شک بیماری های قلبی ـ عروقی در اکثر کشورها خصوصاً جوامع صنعتی عامل اصلی مرگ و میر است. در برخی کشورهای در حال توسعه یک سوم از کل آمار مرگ و میر، ناشی از بیماری های قلبی و عروقی است. به طوریکه از حدود 16/5 میلیون مرگ و میر ناشی از بیمارهای قلبی ـ عروقی در سال، حدود 7/5 میلیون نفر به بیماری ایسکمی قلبی، 5/5 میلیون نفر به بیماری عروق مغزی , 3/5 میلیون نفر به فشار خون و سایر بیماری های قلبی اختصاص یافته است.
مطالعات نشان داده اند که با افزایش سن و بروز بیماری هایی از قبیل فشار خون، دیابت، کلسترول بالا، نارسایی کلیوی و مصرف سیگار، سفتی شریان ها افزایش می یابد. محققین اثبات کرده اند که سفت شدگی شریان های بزرگ می تواند علت یا معلول فشار خون باشد. تصلب شرایین (آترواسکلروز) بعنوان یکی از شایع ترین عارضه سیستم گردش خون شناخته شده که در غالب افراد رو به سن سبب تشکیل لخته خونی و در نتیجه ترومبوز می شود و اگر این لخته در مسیر شریان کرونری قرار گیرد سبب انفارکتوس قلبی می گردد، بنابراین سفتی شریان با انفارکتوس قلبی ارتباط تنگاتنگی دارد.
تغییرات پاتولوژیکی مربوط به تصلب شرایین از دوران کودکی آغاز می گردد و طی چندین مرحله در سنین بالاتر بروز می کند. از طرفی مطالعات انجام شده نشان می دهد با بالا رفتن سن میزان سفتی شریان افزایش می یابد، در نتیجه بروز سکته یا انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن سن افزایش پیدا می کند. به عبارت دیگر، از لحاظ بالینی، تغییرات در سفتی شریان به عنوان فاکتور اولیه خطرناک، برای بیماری قلبی ـ عروقی به شمار می رود. مثلا؛ افزایش سن، فشار خون، دیابت، افزایش چربی خون، تصلب شرایین، نارسایی قلبی و سیگار کشیدن با افزایش سفتی شریان ارتباط دارد.
ورزش و بیماری قلبی عروقی
تحقیقات اخیر نشان داده که انجام فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی ـ عروقی را تا 50 درصد کاهش دهد. بر اساس مطالعات انجام شده تمرینات هوازی و ترکیبی از تمرینات هوازی و مقاومتی می -تواند از پیشرفت و یا وقوع بیماری های قلبی و عروقی محافظت کند. چندین مکانیسم در این خصوص دخالت دارند که در نهایت موجب بهبود در عملکرد قلبی، نرمال شدن چربی خون و تغییر در ترکیب بدنی می باشند.
شناسایی فواید و اثر بخشی تمرین در برابر بیماری های قلبی و عروقی منجر به گسترش و پیشرفت برنامه های بازتوانی قلبی در بیمارستان ها و سایر مراکز درمانی و بازتوانی قلب شده است. با این وجود، اگرچه تلاش در زمینه پیشگیری اولیه در کاهش بروز بیماری های عروق کرونری مهم و حیاتی است با این حال، بازتوانی قلبی به عنوان یک پیشگیری کننده اساسی از اهمیت خاصی برخوردار است.
اهداف بازتوانی قلبی؛ بهبود بخشیدن توانایی های فیزیکی، تسکین یا کاهش علایم وابسته به فعالیت، کاهش ناتوانی، کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی و عروقی است. برخي عادات رفتاري غلط مانند مصرف ناصحيح غذاهای چرب، کربوهیدرات ها، نمک و غیره، همچنین نداشتن فعالیت فیزیکی صحیح و مداوم همراه با مصرف مواد الکلی، سیگار، مواد مخدر، عدم توجه به استرس های روحی و روانی عواملی هستند که عموما زمینه ساز بیماری های عروق کرونر می باشند و این عوامل زمینه را برای سکته قلبی مهیا می کنند. طی بررسی ها انجام شده، تاثیر ورزش بر روی سیستم قلبی ـ تنفسی افرادی که دچار سکته قلبی شده اند بسیار بیشتر از دارو درمانی می باشد.
همان طور که گفته شد با صنعتي شدن و عدم فعاليت مناسب بدني، روند این بیماری روز به روز در حال پيشرفت است. از اين رو سازمان بهداشت جهاني ميكوشد تا با آموزش مناسب به افراد از پيشرفت و شيوع اين بيماري در سنين پايين جلوگيري كند. شناسايي فرآيندهايي كه منجر به اين بيماريها ميشود از يك سو و از سوي ديگر يافتن روش هايي كه بتواند از بروز اين بيماريهاي جلوگيري كند و حتي بتواند در افرادي كه از اين عارضه رنج ميبرند كيفيت زندگي آنان را بهبود بخشد از اهميت بالايي برخوردار است.
از ورزش می توان برای پیشگیری و درمان این بیماری استفاده کرد تا از این طریق علاوه بر اینکه تاثیر دارو درمانی را افزایش می دهیم، کیفیت و امید به زندگی را در این افراد بالا بریم. به بیان دیگر، بازتواني قلبي يكي از بهترين راه هاي پيشگيري ثانويه از اين بيماري است و بايستي در درمان بيماران مبتلا به انفاركتوس قلبی مدنظر قرار گیرد. هدف آن بهبود عوارض فيزيولوژيكي و پاتولوژيكي حادثه قلبي و كاهش علايم بيماري در دوره نقاهت است. شركت در برنامه بازتواني قلبي، احساس عدم كفايت را كاهش، كيفيت زندگي را بهبود، علايم عدم تحمل فعاليت را كاهش و سرعت پيشرفت بيماري قلبي را كاهش مي دهد و مهمتر از همه این موارد، حوادث قلبي مجدد را كم و از عوارض وخيم تر بيماري جلوگيري مي نمايد و بقاي بيماران را افزايش مي دهد.
امید است تا با انتخاب سبک زندگی فعال با بهره گیری از ورزش و فعالیت جسمانی شاهد جامعه ای شاد و سالم با حداقل بیماریهای قلبی و عروقی باشیم.